En dan realiseer je je( tot op het bot en verder) dat succes en tegenslag dezelfde kant van de medaille zijn, maar dat de menselijke interpretatie van de gebeurtenis alleen verschilt.

De geconditioneerde beleving van een gedachte
Nadat ik een telefoontje kreeg als antwoord op een vraag waarvan ik had verwacht dat deze anders zou zijn, merkte ik bij mezelf op dat er eerst een verwerking plaats vond en niet lang daarna een terugkeer naar de neutrale basis. Ik nam een douche en meteen daarna stroomde er weer letterlijk nieuwe levensenergie door mij als persoonsvorm. Door zelfonderzoek heb ik mezelf aangeleerd om wat langer stil te staan bij de verwerking van emoties en gevoelens, zodat deze echt doorleefd kunnen worden om daarna weer te kunnen ‘oplossen’ in de zee van oneindigheid. En als je dus echt even stil staat bij een e-motie en een gevoel, dan voel je ook echt dat het een beweging van energie is waarbij het ego probeert zich vast te klampen, zodat het zichzelf een rol kan geven van winnaar of verliezer, of van dader of van slachtoffer.

Innerlijke gevangenis
De mentale wereld van de mens kan je het idee geven dat dit het volledige ‘leven’ omvat, omdat we geprogrammeerd zijn om dit (eigenlijk zeer klein gedeelte van wie we zijn) heel belangrijk en serieus te nemen, en tegelijkertijd is dat nu juist ook ‘de gevangenis’ waar vele mensen onbewust in zitten; weliswaar met de deur open, maar ja, dan moet je wel weten ‘dat je in een gevangenis met open deur zit’.

Uiterlijke gevangenis
Het verschil met mensen die in een daadwerkelijke, zichtbare gevangenis zitten is dat zij weten dat ze ‘letterlijk’ opgesloten zitten. In die cel ontstaat overigens wel de mogelijkheid om te ontsnappen aan de mentale gevangenis, want de structuur van het menselijke leven in ‘de maatschappij’ is weggevallen en heeft plaats gemaakt voor een strikte, maar meer eenvoudige structuur waardoor er meer ruimte is om te reflecteren, als je er voor openstaat ten minste. Dit is natuurlijk wel de wereld van dualiteit, dus het kan twee kanten opgaan; of nog meer identificatie met bepaalde gedachtestructuren of de mogelijkheid om de gedachten te doorzien en daarme mentale vrijheid ervaren. En dan maakt het eigenlijk niet meer uit waar je je als mens qua fysieke ruimte bevindt.

Hoe ‘vrij’ ben jij?
Bij deze nodig ik je uit tot zelfonderzoek om na te gaan hoe ‘vrij’ of hoe ‘gevangen’ jij je voelt in ‘jouw wereld’. De uitgezoomde realiteit is voor iedereen hetzelfde, maar de ingezoomde realiteit maakt ‘een wereld’ van verschil.

Carpe diem en tot de volgende keer…


Geef een reactie

Ontdek meer van Priscilla Thé

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder